הוועדה לאסדרה של תזונה בריאה, משרד הבריאות
דלג על פקודות של רצועת הכלים
דלג לתוכן ראשי

הוועדה לאסדרה של תזונה בריאה

הוועדה לאסדרה של תזונה בריאה

העלייה בממדי ההשמנה והתחלואה הכרונית הקשורה בה, מחייבת פעילות משמעותיות ברמת המדיניות הלאומית. בשנים האחרונות הושקה התכנית הלאומית אפשריבריא המקדמת  אורח חיים פעיל ובריא ומעודדת שינוי התנהגות בריאותית, בין היתר באמצעות יצירת סביבה פיזית וחברתית תומכת.
 

מזון בריא - תזונה בריאה

המזון שצורכת האוכלוסייה הוא בעל השפעה משמעותית על הבריאות ועל איכות החיים. זהו אחד התחומים החשובים שבהם ניתן להשפיע על מגמות התזונה של האוכלוסייה ולהביא לשיפור במדדי בריאות רבים. במסגרת תכנית "אפשריבריא" מתבצעת פעילות רב-ממדית ואסטרטגיות הפעולה כוללות, בין היתר, שיתוף פעולה עם תעשיית המזון לרה-פורמולציה של מזון, הסברה לציבור, ואף חקיקה (חוק פיקוח תזונה בריאה במוסדות חינוך).
 
עם זאת, עדיין נותר כר נרחב לפעולה וקיים צורך בשינויים רבים נוספים. מחקרים רבים מצביעים על כך שפעולות אשר אינן דורשות מהלך אקטיבי מצד הציבור הן היעילות ביותר. מדינות שונות בעולם נקטו צעדי חקיקה לקידום תזונה בריאה, כגון הגבלה על  כמויות של מרכיבים מסוימים במזון, סימון תזונתי של מזון ארוז ומזון הנמכר במסעדות, וכן מיסוי מזון בעל ערך תזונתי נמוך.
 
הוועדה לאסדרה של תזונה בריאה הוקמה במטרה לקיים דיון ולגבש מדיניות בתחום רגולציה מקדמת תזונה בריאה בישראל. הוועדה בחנה אמצעים שונים שבהם ניתן להשפיע על הרגלי התזונה של האוכלוסייה מחד גיסא, ולהביא לשינוי הרכב המזון מאידך גיסא. בראש הוועדה עמד מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב.
 

המלצות הוועדה לאסדרה של תזונה בריאה

בנובמבר 2016 הגישעה הוועדה את המלצותיה לשר הבריאות יעקב ליצמן.
 

בין המסקנות שהוגשו:

  • סימון מזון בחזית האריזה, אינפורמטיבי ושיפוטי - סימון חיובי וסימון שלילי.
  • הגבלת שיווק ופרסום מזון מזיק עם דגש על פרסום ושיווק לילדים ולנוער.
  • רה-פורמולציה של מזונות שונים להפחתת נתרן, סוכר ושומן רווי.
  • רגולציה תזונתית על תזונה במערכות החינוך השונות.
  • קידום תזונה בריאה במפעלים גדולים המוזנים על ידי המדינה.
  • עידוד יצרנים בינוניים וקטנים לייצר מזון בריא.
  • מתן תמיכות ותמרוץ מענקי מחקר לעידוד ייצור מזון בריא באמצעות שתוף פעולה בין מדענים ממשרדים שונים.
  • קידום חינוך תזונתי.
  • הסברה לאומית במערכת החינוך ובמדיה.
  • קידום הנגשה כלכלית של מזון בריא.

 

 

​הסרטון מציג את הגשת דו"ח הוועדה לאסדרה של תזונה בריאה לשר הבריאות


ישיבות הוועדה

דיוני הוועדה צולמו והועלו לאתר האינטרנט של משרד הבריאות, לצד המצגות שהוצגו בהם.
 
להלן החומרים מהישיבות:

    חברי הוועדה לאסדרה של תזונה בריאה

     
    • מר משה בר סימן טוב, מנכ"ל משרד הבריאות - יו"ר הוועדה
    • ד"ר אודי קלינר, סגן ראש שירותי בריאות הציבור, משרד הבריאות - מזכיר הוועדה
    • ד"ר ספי מנדלוביץ, ראש מטה המנכ"ל, משרד הבריאות
    • פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור, משרד הבריאות
    • פרופ' רונית אנדוולט, מנהלת אגף התזונה, משרד הבריאות
    • פרופ' איתמר רז, יו"ר המועצה הלאומית לסוכרת
    • גב' ניבה מנור, מנהלת תחום קידום בריאות, משרד הבריאות
    • פרופ' אלי סומך, יו"ר איגוד רופאי הילדים
    • פרופ' איריס שי, חוקרת תזונה ומחלות כרוניות, הפקולטה למדעי הבריאות, אוניברסיטת בן גוריון
    • הרב אברהם מנלה, מנכ"ל חברה קדישא תל-אביב-יפו
    • גב' עירית ליבנה, המפקחת על תחום הבריאות, משרד החינוך
    • מר רן רידניק, רכז בריאות, אגף תקציבים, משרד האוצר
    • מר ערן יעקב, משנה למנהל רשות המיסים
    • מר ינון אלרועי, משנה למנכ"ל משרד הכלכלה
    • גב' יפעת שמר, עמותת "כולנו משפחה"
    • מר רן רבן, החוג לתקשורת, אוניברסיטת תל-אביב
    • גב' עינב שימרון, סמנכ"ל הסברה ויחסים בינלאומיים, משרד הבריאות
    • ד"ר סיהם כעכוש – עת'אמנה, אחראית על קידום בריאות בבקעה-אל-גרביה
    • מר אלי גורדון, מנהל שירות המזון הארצי, משרד הבריאות
    • עו"ד גליה שגיא, מנהלת איגוד תעשיות המזון, התאחדות התעשיינים
    • מר ינאי קרנצלר, מחנך לבריאות