גורמים נבדקים במי השתיה, משרד הבריאות

גורמים נבדקים במי השתיה

מידע בנוגע להשפעות הבריאותיות של גורמים נבדקים במי שתיה


הבטחת איכות מי השתיה הוא נושא מרכזי וחשוב בעולם כולו. הוועדה לזכויות האדם של האו"ם הכירה בכך שלכל אדם זכות יסוד לקבלת מי שתייה בנגישות ובאיכות טובה. מים המשמשים לשתיה, חייבים להיות נקיים ממיקרואורגניזמים גורמי מחלות, וכן מחומרים כימיים ברמות העלולות לגרום להשפעה על בריאות האדם. על המים להיות נגישים ובעלי טעם ומראה אסתטיים.

התקנות לאיכותם התברואית של מי השתיה נותנות בסיס מחייב, מקצועי ומתקדם לאספקת מי השתייה בישראל. מערכת האבטחה לאספקת מים ראויים לשתיה לציבור כולו כוללת את ספקי המים, המעבדות השונות ומשרד הבריאות, אשר בעבודה יומיומית מאומצת ואחראית, ביעילות ובמקצועיות, תורמים למשימה החשובה הזו.

מי שתיה נצרכים על ידי כל תושבי המדינה – בין אם במזון, במשקאות או במים מהברז. משרד הבריאות רואה חשיבות רבה בשקיפות ובהנגשת המידע לציבור בתחום איכות מי השתיה. במאגר "הגורמים הנבדקים במי השתיה" ניתן למצוא מידע על ההיבטים הבריאותיים והסביבתיים הקשורים למרכיבים המנוטרים במי שתייה וכן מידע בנוגע למאפייני הגורמים, הריכוז המרבי המותר וההשפעות הבריאותיות של החומרים המנוטרים.

ניתן לחפש לפי אחת ממשבצות החיפוש להלן או בשילוב שלהן:
תוצאות 120-106 מתוך 133
שם המרכיבקבוצהריכוז מירבישארית מינ'תיאור החומר ו/או דרכי חדירה אפשריותהשפעות בריאותיות או השפעות אורגנולפטיות פרטים
    פתח מידע נוסף
הגבה
pH
גורמים בעלי השפעה אורגנולפטית ב'6.5-9.5 לרמת ההגבה של המים יש חשיבות בתפעול מערכות מים, במיוחד בחיטוי המים וסינון המים ובמניעת קורוזיה של הצנרת ואבזרי המים (הקורוזיה יכולה לגרום בעיות של טעם ועכירות של המים). פתח מידע נוסף
טעם
Taste
גורמים בעלי השפעה אורגנולפטית ב'לא דוחה טעם דוחה של המים מהווה בעיה אורגנולפטית קשה, אך בנוסף לכך, טעם דוחה מקטין את השתייה של מים ע"י הצרכנים, כאשר שתייה מרובה של מים חשובה לבריאות, במיוחד בארץ חמה כמו ישראל פתח מידע נוסף
ריח
Odor
גורמים בעלי השפעה אורגנולפטית ב'לא דוחה ריח דוחה של המים (כמו גם הטעם) מהווה בעיה אורגנולפטית, אך בנוסף לכך, הריח הדוחה גורם לשתייה מועטה של המים, ואילו שתייה מרובה של מים חשובה לבריאות, במיוחד בארץ חמה כמו שלנו. פתח מידע נוסף
טמפרטורה
Temperature
גורמים בעלי השפעה אורגנולפטית ב'לא דוחה מים קרירים טעימים הרבה יותר בשתייה מאשר מים חמים או חמימים, כמו כן טמפרטורה גבוהה יותר של המים מגבירה את ההתרבות של מקרואורגניזמים שונים במים, שעלולים לגרום בעיות של טעם, ריח, צבע וקורוזיה בצנרת. פתח מידע נוסף
צבע
Color
גורמים בעלי השפעה אורגנולפטית ב'15 יחידות צבע הצבע במים מהווה בעיה אסטטית ולא בריאותית. המקור של כל חריגה ברמת הצבע צריך להיבדק, כדי לוודא שהוא לא נגרם ע"י חדירת מזהמים נוספים למים, שגרמו לצבע פתח מידע נוסף
עכירות
Turbidity
גורמים בעלי השפעה אורגנולפטית ב'1 יע"ן לעכירות כשלעצמה אין השפעה על הבריאות, אך היספחות המיקרואורגניזמים לחלקיקים הגורמים את העכירות מקטינה את היעילות בחיטוי המים, וכן מקשה על הגילוי של החיידקים בבדיקות מעבדה, ולכן הוטלו מגבלות על העכירות המותרת במים. פתח מידע נוסף
כלור
Chlorine
חומרי חיטוי במתקן הפקה1 מג"ל0.2 גירוי באף ובעיניים, הרגשה בלתי נוחה בקיבה ועד חוסר דם במקרים קיצוניים. כמו כן  עלולות להיגרם בעיות של טעם וריח במים, וכן נזק לדגים באקווריום או לצמחייה רגישה המושקה במים אלה    פתח מידע נוסף
כלור
Chlorine
חומרי חיטוי במערכת אספקת המים0.5 מג"ל0.1 מג"לגירוי באף ובעיניים, הרגשה בלתי נוחה בקיבה ועד חוסר דם במקרים קיצוניים. כמו כן  עלולות להיגרם בעיות של טעם וריח במים, וכן נזק לדגים באקווריום או לצמחייה רגישה המושקה במים אלה    פתח מידע נוסף
כלוראמין
Chloramine
חומרי חיטוי במתקן הפקה3 מג"ל0.5 מג"לגירוי באף ובעיניים והרגשה בלתי נוחה בקיבה. פתח מידע נוסף
כלוראמין
Chloramine
חומרי חיטוי במערכת אספקת המים3 מג"ל0.3 מג"לגירוי באף ובעיניים והרגשה בלתי נוחה בקיבה. פתח מידע נוסף
כלורדיאוקסיד
Chlorine Dioxide
חומרי חיטוי במתקן הפקה0.8 מג"ל0.1 מג"לאנמיה אצל תינוקות וילדים צעירים; לתופעות השפעות על מערכת העצבים. פתח מידע נוסף
כלורדיאוקסיד
Chlorine Dioxide
חומרי חיטוי במערכת אספקת המים0.8 מג"ללא נדרש* אנמיה אצל תינוקות וילדים צעירים; לתופעות השפעות על מערכת העצבים. פתח מידע נוסף
טריהלומתנים
Trihalomethanes
תוצרי לוואי של חיטוי0.1 מג"ל ב - 90% מהזמן לפחות בעיות בכבד, בכליות או במערכת העצבים; עלייה בסיכון לחלות בסרטן   פתח מידע נוסף
אמוניה
Ammonia
תוצרי לוואי של חיטויללא ערך שתיית מים המכילים אמוניה לא גורמת סיכונים בריאותיים. האמוניה בגוף מפורקת על ידי הכבד לשתנן, המסולק באמצעות הכליות אל השתן. פתח מידע נוסף
לחץ לגרסת הדפסהגרסת הדפסה