סויה – עדכון המלצות, משרד הבריאות

מידע מעודכן בנושא צריכת סויה והשפעות בריאותיות

"צריכת סויה הינה בטוחה בכל שלבי החיים לרבות ינקות, ילדות והתבגרות הן בקרב נשים והן בקרב גברים ואף עשויה לספק יתרונות במצבים בריאותיים שונים", כך קובע נייר עמדה חדש של 'עתיד' - עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל ומשרד הבריאות.  

ההמלצות החדשות מתבססות על תוצאות של קרוב ל-200 מחקרים מקיפים שבוצעו ב-12 השנים שחלפו מאז הפרסום הקודם ומציגות עמדה עדכנית לגבי בטיחות צריכת הסויה מצד אחד, ויתרונותיה הבריאותיים מצד שני. 

סקירת המחקרים החדשים מעלה כי צריכת סויה בטוחה, מומלצת ואף מפריכה חששות נפוצים בנושא:  
  • צריכת סויה לא גורמת להתפתחות מינית מוקדמת או להשפעה שלילית על מערכת הרביה הגברית. 
  • צריכת סויה לא מעלה את הסיכון להתפתחות סרטן השד אלא להיפך, היא עשויה לסייע במניעת סרטן השד וקשורה בהפחתת הסיכון לתמותה ולהישנות הגידול בקרב חולות ושורדות המחלה.
    עמדת אגודת הסרטן האמריקאית היא שצריכת מזונות סויה מסורתיים כמו טופו, עשויה להפחית את הסיכון לחלות בסוגים של סרטן השד, הערמונית והרחם ויתכן שגם בסוגי סרטן אחרים. 
  • שימוש בתמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות) צמחי לתינוקות הנו בטוח ומספק את הצרכים התזונתיים החיוניים, כחלופה רק אם לא ניתן לתת תמ"ל על בסיס חלב פרה. 

שילוב סויה בתזונה מאוזנת

בעשורים האחרונים גבר שילוב הסויה בתזונה בעולם המערבי, לרבות בישראל והיא מהווה מקור חלבון איכותי וידידותי לסביבה. 
פולי הסויה עתירי חלבון איכותי, סיבים תזונתיים, ברזל, סידן, אבץ, מגנזיום, אשלגן וויטמינים מקבוצת B.  
מנת סויה למבוגר מוגדרת כ-100 גרם טופו (כשליש חבילה) / חצי כוס אדממה / כוס משקה סויה. 
המלצות התזונה האמריקאיות והבריטיות כוללות מוצרי סויה הן בקבוצת החלבון והן בקבוצת החלב ולא מציינות מגבלה על צריכת סויה יומית. 
הסויה שייכת אמנם למשפחת הקטניות אבל חשוב לשלב קטניות נוספות בתזונה ולגוון בין הסוגים: עדשים, סוגי שעועית, חומוס ועוד. 
מומלץ לצרוך מזון במצבו הטבעי או לאחר עיבוד מינימלי ולכן מאכלי סויה מומלצים הם: טופו, אדממה, משקה סויה ללא סוכר מוסף, פולי סויה יבשים וטמפה. 
משקאות סויה מועשרים מקבילים בתכולת החלבון והסידן שבהם לחלב מן החי, בניגוד למשקאות צמחיים אחרים שאינם מהווים מקור לחלבון. תחליפי גבינה על בסיס סויה לעומת זאת, דלים בחלבון, עתירי שומן ועברו עיבוד אינטנסיבי ולכן פחות מומלצים. 
לחץ לגרסת הדפסהגרסת הדפסה