בחודש הרמדאן חלה מצוות הצום על כל מוסלמי אשר מסוגל לכך. המצווה כוללת הימנעות מאכילה ושתיה בכל ימי החודש מהשחר עד לשקיעה. מועד הרמדאן אינו קבוע ומשתנה לפי עונות השנה.
במהלך ימי הרמדאן נערכות שתי ארוחות עיקריות, ה"איפטאר" - הארוחה המרכזית השוברת את הצום מדי יום, וה"סוחור" - הארוחה הפותחת את הצום מדי יום בשעות המוקדמות של הבוקר.
שעות הצום נעות בין 11-18 שעות ביום בהתאם לעונה, דבר המהווה אתגר אמיתי עבור חולים הנוטלים תרופות במשטרי מינון מורכבים.
חולים עם מחלות כרוניות פטורים מהצום, עם זאת רבים מהם מחליטים לצום על אף הסיכון הבריאותי הכרוך בכך.
מחקרים רפואיים מראים שהחולים ברמדאן משנים באופן שרירותי את זמני נטילת התרופות, תדירות המתן, טווח הזמן בין מועדי הנטילות ואפילו את סך המינון היומי של התרופות מבלי לקבל ייעוץ רפואי.
התנהגות זו עלולה לשנות את האופן שבו התרופות פועלות, וכתוצאה מכך משפיעה על יעילותן ובטיחותן ויש לה השלכות ישירות על בריאות המטופל.
על החולים במחלה כרונית ובמיוחד חולים עם סוכרת, יתר לחץ דם, אפילפסיה, מחלות לב, אי ספיקת כליות וכבד, ליזום פגישה עם הרופא המטפל לפחות חודש לפני תחילת הרמדאן על מנת לדון ביכולתם לצום ולקבל המלצות בנוגע לנטילת התרופות בצום.
המלצות כלליות בנוגע לנטילת תרופות בצום
סוכרת
חולי סוכרת המקפידים על צום רמדאן נמצאים בסיכון גבוה לפתח אירועי היפוגליקמיה (רמות סוכר נמוכות בדם), היפרגליקמיה (רמות סוכר גבוהות בדם), וסיבוכים נוספים שעלולים להביא לעלייה בצמיגות הדם ואת הסכנה להיווצרות קרישים בכלי הדם.
- על המטופל להכיר את סימני ההיפרגליקמיה והיפוגליקמיה. מידע נוסף ניתן לקבל מהרופא המטפל.
- חולי סוכרת מסוג 2 המאוזנים ע"י דיאטה ופעילות גופנית, ללא צורך בנטילת תרופות, אינם צריכים לחשוש מלצום היות והירידה הצפויה במשקל בשל הצום עשויה לשפר את מאזן הסוכר שלהם במידה ושומרים על תזונה מתאימה. בכל מקרה יש להיוועץ עם הרופא המטפל או דיאטנית קלינית.
- חשוב לזכור כי עבור הצמים הסוכרתיים קיימת חובה להעלות את תדירות הניטור העצמי לרמות הסוכר.
- מטופלים הסובלים במהלך הצום מהיפוגליקמיה או היפרגליקמיה יש להפסיק את הצום ולפנות לקבלת טיפול רפואי.
- חולי סוכרת אשר נוטלים טיפול תרופתי פומי: בחלק מהתרופות לא נדרש שינוי במשטר המינון אך במטופלים המקבלים תרופות המשפיעות על הפרשת אינסולין ועלולות להביא לאירועי היפוגליקמיה יש להתייעץ עם הרופא המטפל על אופן נטילתן.
- מטופלים אשר מקבלים טיפול באינסולין: על המטופל להתייעץ עם הרופא לפני תחילת הרמדאן היות ובצום יש צורך בשינוי משטר המינון וכן בגלל המצאות מגוון רחב של סוגי אינסולין, ומגוון אופציות של שילובים בין הסוגים השונים.
ההמלצות הנ"ל הן כלליות, אינן מהוות המלצה או הוראת לטיפול וטרם כל שינוי יש להתייעץ עם הרופא המטפל או הרוקח בהתאם לעניין.